Reden voor angst voor privacy op Facebook

Moeten we bang zijn voor onze online privacy? Is er reden voor angst?

De reden voor de angst

Het probleem met online privacy, ten opzichte van gewone privacy, is dat je er het overgrote gedeelte van de tijd niet bewust van bent. Als je buurman vaak naar binnen kijkt, kun je dat zien, maar als een bedrijf om gegevens van jou vraagt gebeurt dat op de achtergrond en merk jij hier verder niets van. Veel mensen weten ook niet genoeg af van online privacy om hier actief mee bezig te zijn.

Bijna iedereen accepteert klakkeloos de cookies omdat ze graag toegang willen krijgen tot een website en vaak is het jaren geleden dat je voor het laatst je privacyregelingen op Facebook hebt doorgelopen. Waar men het meest verontwaardigd over is, echter, is dat er nooit gevraagd is of de informatie mag worden gebruikt. Als een vreemde man bij wijze van spreken jouw huis eens wil bekijken, omdat zijn ouders vroeger op dat adres hebben gewoond, dan vraagt hij dit van tevoren netjes. Doet hij dit niet, dan kan hij worden opgepakt voor inbraak. In de wereld van het internet is dit niet het geval, terwijl als je erover nadenkt, dit minstens wel netjes zou zijn geweest.

Moeten we bang zijn?

Aan de keerzijde van de medaille staat het vraagstuk of deze angst terecht is. Leven we niet al in een samenleving waarin we daar niet meer onderuit kunnen? Door gebruik te maken van een mobiele telefoon ben je in principe altijd te traceren; veiligheidscamera’s op elke hoek van de straat kunnen je makkelijk vinden en volgen; hoe vaak heb je de laatste tijd je adresgegevens en persoonlijke details doorgegeven om bijvoorbeeld lid te worden van de bibliotheek of om een bankrekening te openen? Tot op zekere hoogte is er geen privacy meer, behalve dan tastbare privacy in onze eigen woningen. Wij bepalen daar nog wel wie we binnen laten en wie ons wanneer kan zien.

Anderen gebruiken dit gebrek aan online privacy juist om geld te verdienen. Denk hierbij aan online bloggers en vloggers, video’s die viral gaan en enorm populaire Instagram accounts. Er zijn dingen die je kunt doen om je eigen online privacy te verbeteren, of om er in ieder geval meer controle over te krijgen, maar voordat we dat gaan bespreken is het belangrijk om te zien wat de risico’s precies zijn als je hier niet voldoende aandacht aan besteedt.